icones-xxss-20 icones-xxss-21 icones-xxss-22

Com ens afecta la frustració i com la podem treballar?

La frustració és una reacció emocional que es crea quan un individu no pot satisfer les expectatives que s’ha proposat davant una situació concreta (desig, projecte o il·lusió). Aquest sentiment negatiu, que apareix pel fet de no rebre allò que esperàvem, s’experimenta de manera natural i tant passa en els infants, com en els adolescents i els adults.

La ira, la impotència, la tristesa, l’angoixa, la decepció… són emocions que alteren el nostre estat d’ànim de manera negativa i que ens generen un grau de frustració.

La frustració és innata però també és susceptible d’aprenentatge. I és que les dificultats formen part de la vida i els moments inesperats també. És per aquest motiu que hem d’aprendre a gestionar les emocions negatives i entendre que és un mateix qui construeix la pròpia felicitat.

Les causes de la frustració:

Quantes vegades hem sentit dir “no em surt, això és impossible, no ho sé fer, no puc”? Els infants tendeixen a pensar que el món gira al seu voltant i que tot ho aconsegueixen en el moment que ho demanen o ho volen. No saben esperar-se perquè no tenen desenvolupat el concepte del temps ni la capacitat de pensar més enllà. Com a pares, per evitar les emocions negatives i conseqüentment la frustració, els sobreprotegim per convertir qualsevol situació de fracàs en un nou èxit.

Si en aquestes situacions accedim directament a satisfer les seves necessitats i no donem les eines per afrontar els problemes i les limitacions de manera positiva, amb el temps i davant les adversitats que ens té preparada la vida, els nostres fills no seran capaços de treballar la situació per buscar una solució i augmentaran, així, el grau de frustració.

Com treballar la frustració dels nostres fills perquè aprenguin a tolerar-la?
  1. Com a pares, hem de tenir una actitud positiva a l’hora d’afrontar les situacions adverses, per donar exemple. D’aquesta manera aprendran a buscar solucions als seus problemes.
  2. Hem de saber explicar que d’una situació complicada sempre aprenem alguna cosa nova.
  3. Hem d’ensenyar a ser pacients, constants i perseverants a l’hora de trobar solucions.
  4. Hem d’educar en què l’esforç és la via resolutiva dels fracassos.
  5. Hem de potenciar l’art de pensar.
  6. Hem de donar-los l’oportunitat d’assolir els reptes per ells mateixos, encara que aconseguir-ho signifiqui equivocar-se i aprendre dels errors.
  7. Hem d’evitar cedir davant una rebequeria.
Com transformar els sentiments negatius que provoca la frustració?
  1. Relaxar-se en moments d’ira i tristesa.
  2. Descobrir i nomenar els sentiments que experimentem.
  3. Elogiar l’actitud davant una adversitat.
  4. Pensar diferents maneres per aconseguir un mateix objectiu.
  5. Identificar el sentiment de frustració quan apareix.
  6. Demanar ajuda quan ho necessitem.
  7. Fer esport per eliminar l’energia negativa que acumulem en el dia a dia.

Hem d’acceptar que la frustració és una reacció emocional inevitable i, que en situacions, ens pot deshabilitar, tinguem l’edat que i tinguem. Tot i això, aprendre a tolerar-la és clau per aconseguir la felicitat del nostre dia a dia i mai és tard per fer-ho. A Centre Neurona t’ajudem a gestionar les teves emocions, a treballar l’autoestima, a potenciar els pensaments positius i a aprendre a adaptar-se davant qualsevol adversitat.

 

 

 

 

 

Centre Neurona