Blog

Un biomarcador en sang permet la detecció precoç de l’Alzheimer
El descobriment podria suposar un canvi de paradigma en la manera com es detecta la malaltia en aquest col·lectiu.

Com ens afecta la frustració i com la podem treballar?
La frustració és una reacció emocional que es crea quan un individu no pot satisfer les expectatives que s’ha proposat davant una situació concreta (desig, projecte o il·lusió). Aquest sentiment negatiu, que apareix pel fet de no rebre allò que esperàvem, s’experimenta de manera natural i tant passa en els infants, com en els adolescents i els adults.

La dependència emocional
La dependència emocional és un estat natural que es genera en qualsevol relació d’afecta. És un mecanisme de subsistència que s’adquireix des de ben petits amb la vinculació afectiva dels pares o progenitors i, seguidament, amb amistats, companys, relacions de parella…

Psicologia i Neuropsicologia per a adults, nens i adolescents!
El teu filla/a té dificultats d’aprenentatge i li costa concentrar-se? A Centre Neurona treballem diferents tècniques d’estudi amb nens i adolescents i, com a NOVETAT, oferim classes de repàs i reforç escolar!

El millor regal durant les festes de Nadal
Cada any durant aquestes dates tan assenyalades els petits de la casa, il·lusionats, escriuen l’esperada carta als Reis Mags. Normalment les cartes s’omplen d’objectes materials i molt poques vegades d’emocions i sentiments.

Posar límits és bo. Com i per què?
Amb els anys, per fi, hem deixat l’educació basada en l’autoritat i el càstig per centrar-nos en una educació on predomina la relació afectuosa entre pares/mares i fills/filles, i on es permet que els nens i nenes puguin participar a les converses familiars, fer preguntes, protestar i expressar les seves opinions i sentiments.

L’Alzheimer
Fa pocs dies es va celebrar el Dia Mundial de l’Alzheimer amb l’objectiu de conscienciar a la població de la importància que té detectar els primers símptomes de la malaltia i, sobretot, de la necessitat de perdre la por en adonar-nos que alguna cosa ens està passant en relació a la nostra memòria.

Com afrontar la tornada a l’escola?
Per a la majoria de nosaltres, petits i grans, el setembre suposa deixar les vacances d’estiu enrere i submergir-nos a la tornada de la rutina escolar.
Qualsevol canvi costa posar-lo en marxa i és per aquest motiu que, com a pares i mares, hem d’ajudar als nostres fills i filles a recuperar els hàbits de manera gradual per fer més fàcil l’adaptació.

El dolor emocional
Molts de nosaltres, en algun moment de la vida, hem experimentat el dolor emocional; un dolor que afecta els nostres sentiments, les nostres emocions i la nostra ment i que sovint, no sabem com desprendre’ns d’ell.
El trencament d’una relació sentimental, la infidelitat, la pèrdua d’un ésser estimat, l’acomiadament a la feina…, són fets que arriben d’un dia per un altre a la nostra vida i ens agafen desprevinguts.

Aprendre a optimitzar el temps durant les vacances d’estiu
Avui dia vivim dins una societat obsessionada amb la puntualitat, en la que tot el que fem gira al voltant del rellotge. Els últims anys el concepte de temps ha patit un canvi important amb l’evolució de les tecnologies de la informació que han generat una sensació d’acceleració i on no arribem a fer tot el que desitgem.

L’autoestima com a eina pel creixement personal
Sents que deixes passar oportunitats per ser feliç? Que la falta d’autoestima t’impedeix relacionar-te amb els altres i no et veus capaç de desenvolupar el teu potencial humà? T’agradaria millorar les capacitats psicològiques i personals per sentir-te millor?

Parlem de depressió
Immersos a una societat on es sobrevalora la competitivitat i s’avalua a les persones segons el seu rendiment, ja de ben petits se’ns compara i se’ns classifica en els millors i els pitjors.
Se’ns fa creure que el futur no és per tots, que és només pels triomfadors i se’ns pressiona per assolir objectius que sovint estan fora del nostre abast.

La realitat virtual – Simulacions 3D per a tractar fòbies
Pateixes algun tipus de fòbia que afecta la teva vida diària? Venç la fòbia amb la realitat virtual!

La discalcúlia
La discalcúlia és un trastorn del neurodesenvolupament específic de l’aprenentatge que es caracteritza per la dificultat d’adquirir habilitats aritmètiques en el procés d’aprenentatge bàsic de les matemàtiques, sense l’existència d’una causa que ho justifiqui. Has detectat en el teu fill/a algun símptoma que afecta la seva habilitat d’entendre i treballar els números?

Les vacances d’estiu: beneficis i dificultats
Qualsevol tipus de treball comporta un desgast, tant físic com psicològic. L’activitat rutinària i l’estrès al que estan sotmeses moltes professions acaben passant una petita factura amb el temps, i per això és molt important reservar-nos un temps per a nosaltres mateixos i desconnectar de la feina. Aprofitant que estem en època de vacances, avui al nostre blog us parlem dels beneficis i les dificultats que comporten les vacances!

Els trastorns de la personalitat
Trastorn paranoide de la personalitat, trastorn antisocial, trastorn obsessiu-compulsiu… Segur que alguna vegada has sentit parlar d’algun tipus de trastorn de la personalitat. Saps què son? Sabries identificar els seus símptomes? Avui al nostre blog descobriràs tot el que hauries de saber sobre els trastorns de la personalitat!

Creus que tens depressió?
La tristesa és un sentiment o estat d’ànim totalment natural i bastant recurrent a les nostres vides. A vegades degut a un fet concret i a vegades sorgeix per motius que un no sap explicar. Però, t’imagines viure en un constant sentiment de tristesa, que no et permetés dormir, o no trobessis l’esma per llevar-te a cap hora?

Com controlar la ira i l’agressivitat
Qui no ha perdut els nervis en alguna ocasió? Qui no ha experimentat alguna vegada una sensació incontrolable d’ira? Sentir ira en determinats moments de la nostra vida és d’allò més normal. Però quan aquesta situació es repeteix de forma rutinària hi ha alguna cosa que no va bé. Avui us parlem sobre com controlar la ira!

Habilitats viso-perceptives i agnòsia visual
T’imagines que, de cop i volta, et costa reconèixer els objectes que tens al teu voltant? Com seria si de sobte poguessis veure un objecte però fossis incapaç d’interpretar què és? Doncs, si fos així, seria molt probable que la teva habilitat viso-perceptiva estigués danyada i estiguessis patint agnòsia visual. No saps de què et parlem? Doncs segueix llegint i deixa que t’expliquem què són les habilitats viso-perceptives i l’agnòsia visual!

Hauria d’anar a teràpia en parella?
Discuteixes sovint amb la teva parella? Sents que la rutina està apagant la vostra relació? El sexe s’ha convertit en un tema quasi tabú? En definitiva… sents que la flama de la teva relació s’està consumint poc a poc? Si la resposta és que sí, llegeix atentament el post que et presentem avui sobre els beneficis de la teràpia en parella.

L’ictus
Un de cada sis espanyols patirà, algun cop a la seva vida, un ictus. Aquest, que es presenta de forma sobtada, afecta a una gran quantitat de persones cada any. Avui et parlem sobre com es forma aquesta malaltia, quins són els seus símptomes i les seves conseqüències.

Brain Fitness: com exercitar la nostra ment
Sents que tens les neurones adormides? Notes que et costa concentrar-te a l’hora de realitzar qualsevol activitat que requereixi un cert esforç mental? Vols millorar les teves capacitats mentals? El cervell és un múscul més del nostre cos que hem d’exercitar degudament per a que estigui al cent per cent de la seva capacitat. Aquest dilluns us volem parlar sobre el brain fitness, o exercicis per la ment. Si vols saber com posar en forma el teu cervell, segueix llegint!

Pors i fòbies als més petits
Qui no ha tingut por a la foscor quan era petit? A les primeres etapes de la nostra vida, on encara estem creant la nostra pròpia percepció de la realitat i la imaginació ens pot jugar males passades, és normal tenir una sèrie de temors típics dels nens petits. Si vols saber quins són els més comuns, com es detecten i com poden superar-se, segueix llegint!

Què és l’esclerosi múltiple?
El dia 25 de maig és el dia mundial de l’esclerosi múltiple, i per això aquesta setmana venim a parlar-vos d’aquesta malaltia. Afecta a 2,5 milions de persones arreu del món, i a Espanya es coneixen 47.000 casos d’esclerosi múltiple. Vols descobrir què és, com s’origina i com podem ajudar a algú amb esclerosi múltiple? Llavors segueix llegint!

L’epilepsia
Avui us parlem d’un dels trastorns neurològics reconeguts més antics del món: l’epilèpsia. Aquest trastorn, que afecta aproximadament a 50 milions de persones al món, pot veure’s present a gent de totes les edats. Vols saber-ne més? Doncs segueix llegint tot el que volem explicar-te sobre l’epilèpsia!

Com ens afecten els videojocs?
Els videojocs estan en tendència, i ho veiem cada cop més al nostre dia a dia. Des del telèfon mòbil, l’ordinador o consoles, cada cop és més comú veure com s’introdueixen els videojocs a tot tipus de plataformes i suports i cada any el mercat acull a centenars de nous videojocs amb característiques i temàtiques diferents.

Què saps sobre l’Alzheimer?
Alzheimer: segur que has sentit a parlar o coneixes algú que té aquesta malaltia. Un elevat percentatge de la població pateix aquest tipus de demència, i per això és molt important que coneguem què és, quins són els seus símptomes i sobretot com podem ajudar a qualsevol persona que estigui passant per aquesta situació. Si vols assabentar-te de tot el que hauries de saber sobre l’Alzheimer, segueix llegint!

Per què necessitem habilitats socials?
Com ens expressem, com ens sentim o com actuem davant determinades situacions: les habilitats socials són comportaments que adquirim durant la infància o etapa de creixement i que amb el pas del temps acaben configurant la nostra personalitat. Aquests comportaments reben el nom d’habilitats socials, i si les haguéssim de definir, podríem dir que son aquelles facilitats o aptituds que tenim les persones a l’hora de comunicar els nostres pensaments i sentiments de manera assertiva, sense que puguin ofendre o molestar a algú.

La dislèxia
Saps d’algun nen o nena que li costi molt llegir, reconèixer correctament les paraules, llegeix molt lentament i de manera insegura? o té dificultats per comprendre el que ha llegit? Té una escriptura desorganitzada, amb molts errors ortogràfics ? o confon conceptes bàsics, com dreta i esquerra, davant i darrera i es distreu amb facilitat?Si la resposta és que sí, és possible que aquest nen tingui dislèxia. Avui t’expliquem què és i com afecta la dislèxia en els nens!

El Parkinson
Coneixes a algú que hagi estat diagnosticat de parkinson? Aproximadament cada any es detecten 10.000 nous casos de parkinson a Espanya, una afecció que canvia radicalment la vida del malalt. Si vols conèixer més sobre aquesta malaltia i sobre com pots ajudar a un malalt de parkinson, segueix llegint!

El teu fill és superdotat?
El teu fill o filla té unes ganes insaciables d’aprendre? Et sorprèn la seva gran creativitat? Aprèn nous coneixements amb una rapidesa poc normal per la seva edat? A vegades s’avorreix a classe i es frustra a l’escola? Si la resposta a totes aquestes preguntes és que sí, segurament el teu fill o filla formi part del grup que s’anomena “nens superdotats o altament capacitats”. Vols saber-ne més? Doncs segueix llegint!

Repercusions cognitives i emocionals d’ un Traumatisme Craeno encefàlic
T’has sentit malament després d’haver patit un cop fort? T’has fet un cop al cap i no et trobes bé? Et sens confús, marejat, veus malament i no saps per què? T’adones que no recordes el que t’han dit ? Et costa concentrar-te? El caràcter t’ha canviat ?

Tècniques d’estudi i estratègies d’aprenentatge
Tu també ets dels que et fa mandra estudiar? Dels que passa una mosca i et distreus? O dels que et poses excessivament nerviós en èpoques d’exàmens? Que tan sols la paraula aprendre t’avorreix? En primer lloc, l’educació és qualsevol acte o experiència que té un efecte formatiu en la ment, caràcter o capacitat física d’un individu.

Ets sens trist, cansat, amb dolors i no saps per què?
Fa temps que et sents malament i no saps perquè? Tens dolors corporals, fatiga, mals de cap, o nàusees… i els metges no et saben dir el quelcom? Has sentit a parlar de la somatització? Es tracta d’un trastorn que moltes persones experimenten a través de símptomes físics generats per una condició psíquica.

Depressió: repercussió a l’estat d’ànim i repercussions a nivell cognitiu
En moltes ocasions tendim a utilitzar el terme depressió com un símptoma de tristesa, però en psicologia el seu ús està limitat a la descripció d’un estat d’ànim patològic similar, però no és igual que la tristesa comuna.

Què és el TDAH?
El Trastorn per Dèficit d’Atenció i/o Hiperactivitat, més conegut habitualment per les sigles TDAH, és un trastorn de caràcter neurobiològic que acostuma a presentar-se durant la infància i que principalment es caracteritza per dificultar la concentració i atenció dels nens, així com causar hiperactivitat o problemes per tenir paciència.

Funcionament i alteracions de la memòria humana
La memòria, definida com la capacitat que tenim els éssers humans de recordar, ens ajuda en el procés d’entendre i comprendre el món en què vivim, i ho fa creant records i actualitzant les nostres idees en un món que canvia constantment.

Les capacitats cognitives
El cervell, l’òrgan del nostre cos que s’encarrega de processar totes les nostres accions, està format per neurones, que són cèl·lules nervioses que es connecten entre elles per rebre i enviar tota la informació per poder realitzar les accions desitjades.
A part d’aquesta principal funció, el cervell de l’ésser humà també s’encarrega de gestionar les funcions cognitives, que són tots els processos mentals que ens permeten desenvolupar en la nostra vida diària.

L’educació emocional
L’educació emocional és entesa com un procés educatiu, continuat en el temps, que se centra en el creixement i la formació emocional en el procés de desenvolupament cognitiu. És un concepte que està fortament lligat a la salut mental i a la qualitat de vida, ja que representa un aspecte de gran rellevància a l’hora de poder fer front a grans canvis estructurals i socials de les nostres vides.

El trastorn de l’ansietat en els nens i adolescents
Tots els éssers humans hem experimentat algun dia l’ansietat, una emoció que acostuma a ser fruit d’una situació de perill o amenaça.

Fases i consells durant el “procés de dol”
Davant la difícil situació de perdre una persona estimada o propera, es crea un fort sentiment de desolació que va augmentant al mateix temps que busquem més i més respostes del perquè de la seva mort.
Tot i que és evident que un fet així sempre causarà aquest fort sentiment dolorós, sempre es pot treballar per aconseguir que els sentiments no siguin tan extrems, i per tant, que puguem encaixar-ho a la nostra vida quotidiana.

Separació dels pares: afectació anímica i repercussions en els nens i adolescents
La separació o divorci d’una parella o matrimoni sempre produeix unes conseqüències en els fills, siguin immediates, a mig o llarg termini. Aquestes conseqüències variaran i aniran en funció de l’edat dels fills, ja que ha estat comprovat que com més petits són els nens, més gran és l’impacte de la ruptura.
Tot i que en un tema tan delicat i complex com aquest no es pot generalitzar, intentarem fer un recull de les reaccions més comunes i habituals dels fills de pares separats, en funció de la seva edat:

Pautes a seguir davant els trastorns de conducta
Els trastorns de conducta es podrien definir com un seguit de comportaments, amb diferents maneres d’actuar, que presenten uns trets comuns:
- Actes en contra de les normes socials establertes mitjançant un comportament irresponsable, transgressor i, fins i tot, agressiu.
- Convertir-se en una molèstia pels altres.
A l’hora de delimitar els nens i adolescents que pateixen aquests trastorns, és adequat esmentar quin és, majoritàriament, el motiu principal pel qual es produeixen aquestes alteracions.