La dependència emocional
La dependència emocional és un estat natural que es genera en qualsevol relació d’afecta. És un mecanisme de subsistència que s’adquireix des de ben petits amb la vinculació afectiva dels pares o progenitors i, seguidament, amb amistats, companys, relacions de parella…
La dependència emocional d’una relació sana afavoreix a la protecció, a la seguretat i a l’autoestima d’un mateix i sorgeix d’emocions positives com la felicitat, la comunicació, els projectes comuns… derivant la il·lusió i les ganes de compartir el nostre temps amb una altra persona.
Tot i això, a vegades, experimentem relacions complicades que ens generen inseguretats i ens aporten una baixa autoestima. En ocasions, i després d’una ruptura dolorosa, quan establim una nova relació, sigui en l’àmbit que sigui, pot augmentar el grau de dependència emocional amb aquesta persona generant, en alguns casos, una relació de dependència psicològica. Quan això passa, és perquè ens sentim perduts i inferiors, ens desvalorem contínuament per experiències del passat, ens mostrem crítics amb nosaltres mateixos fins al punt de sentir-nos culpables per qualsevol cosa i pensem que per a gaudir del dia a dia necessitarem aquesta persona al costat.
Quan una relació experimenta un problema de dependència?
- En tot moment volem estar amb la parella i no suportem la distància física.
- Per molt temps que passem junts, mai és suficient, sempre volem més.
- No estem tranquils amb el futur de la relació i estem en estat d’alerta per por que aquesta s’acabi.
- Ens sentim inferiors a la parella i creiem que no ens la mereixem.
- Pensem que la relació no és real, que és un somni i que algun dia ens abandonaran i, això ens fa por, por al desamor.
- Perdem la consciència del que ens agrada, del que desitgem, del que necessitem per adaptar-nos a allò que vol la nostra parella.
Aquests comportaments són mecanismes que utilitzem per a enfortir la relació amb la parella sense adonar-nos que si els portem a l’extrem, idealitzem tant el nostre cònjuge que vivim una certa submissió cap a ell, anul·lant la nostra persona. Amb el temps aquest problema s’accentua, ja que la parella acaba exercint un rol dominant, complicant la relació entre les dues parts.
Com superar la dependència amb la parella?
El primer pas és que siguem capaços de reconèixer que tenim un problema de dependència emocional i que afecta de manera significativa i dolorosa a la nostra vida.
Hem d’identificar els comportaments que generem per tal de no perdre la parella, com per exemple, renunciar als estudis o a la feina, la por a expressar les opinions per no contradir a la parella, suportar una infidelitat per evitar trencar la relació, acceptar el menyspreu, perdre el contacte amb els amics i familiars…
Per aconseguir desvincular-se emocionalment de la parella cal buscar ajuda i començar un tractament psicològic. A Centre Neurona treballem la dependència emocional amb l’objectiu de donar un benestar personal i centrem el tractament amb els següents punts:
- Superar la por a la pèrdua de la parella.
- Aprendre a prioritzar-se un mateix, per reconèixer i expressar les pròpies necessitats.
- Practicar el distanciament físic.
- Centrar-se en els temes importants de la vida.
- Desenvolupar la intel·ligència emocional per aprendre a comprendre’s un mateix.
- Millorar l’autoestima.
- Treballar les pors i els sentiments d’incapacitat.
Creus que has convertit la relació amb la teva parella com l’única necessitat per sentir-te bé? La relació et genera ansietat perquè voldries més? Sacrifiques el teu benestar per donar-lo als altres? Contacte amb Centre Neurona per cuidar-te i estimar-te com et mereixes.