El Parkinson
Coneixes a algú que hagi estat diagnosticat de parkinson? Aproximadament cada any es detecten 10.000 nous casos de parkinson a Espanya, una afecció que canvia radicalment la vida del malalt. Si vols conèixer més sobre aquesta malaltia i sobre com pots ajudar a un malalt de parkinson, segueix llegint!
El parkinson és una enfermetat que incideix a la zona que s’encarrega de coordinar l’activitat física, els músculs i els moviments. Això provoca una degeneració progressiva de les neurones, i per això es considera una malaltia neurodegenerativa, que vol dir que la persona que ho pateix va experimentant un agreujament dels efectes del parkinson a mesura que passa el temps. Afecta tant a homes com a dones, i és més freqüent en persones amb edats superiors a 65 anys. No és un procés mortal, però les seves causes poden dificultar molt l’activitat diària de la persona que ho pateix.
Aquesta enfermetat crònica influeix de forma diferent a cada persona, fent que cada cas sigui un món. Els símptomes més comuns són tremolors a tot el cos, rigidesa muscular, postures corporals estranyes, dificultat per caminar i falta d’equilibri.
Els símptomes que provoca el parkinson incideixen directament en l’estat psicològic i cognitiu del pacient, fent que canviï de forma notable la seva forma de ser, el seu caràcter i el seu funcionament cognitiu. Alguns d’aquests problemes generats pels efectes del parkinson són:
- Depressió: es calcula que aproximadament un 80% de les persones que pateixen parkinson acabaran patint estats depressius.
- Demència i/o problemes de memòria: els malalts de parkinson poden tenir problemes en la memòria, pensament lent i fins i tot, demència. Aquesta demència es veu agreujada quan el parkinson ha avançat en el temps, i per tant correspon a les etapes més avançades del parkinson.
- Funcions mentals deteriorades: hi ha certes funcions cognitives bàsiques que acostumen a veure’s afectades pel parkinson, com són problemes d’atenció i percepció, agilitat mental reduïda i falta de memòria, que dificulten la vida diària de la persona
- Trastorns de la son: molts dels pacients presenten insomni o problemes per dormir, ja que els és complicat conciliar la són, es desperten molts cops al llarg de la nit, etc. Això afecta directament al seu estat d’ànim, fent que puguin sentir-se irritats i amb falta de força.
- Aïllament social: sovint els efectes del parkinson fan que el pacient perdi autoestima, es senti molt insegur i tingui dificultats per socialitzar amb altres persones o fins i tot amb la seva família.
- Altres trastorns psicològics:com ara ansietat, angoixa, inseguretat, atacs de pànic, irritabilitat, agressivitat o trastorns de conducta.
Com ja has vist, el parkinson és una enfermetat que presenta molts problemes que influiran, en major o menor mesura, a l’estat psicològic, cognitiu i emocional del pacient. Quan una persona és diagnosticada de parkinson és possible que la seva vida canviï a causa de la malaltia, ja que no podrà dur a terme les seves activitats diàries, la seva capacitat social es veurà molt disminuïda i fins i tot potser no podrà desenvolupar la seva activitat professional de forma plena.
Per això és absolutament indispensable que la persona que pateix Parkinson i els seus familiars, rebin tota l’ajuda possible per part de professionals especialitzats. A Centre Neurona rebreu les orientacions, suport i treball de rehabilitació a nivell cognitiu, psicològic i conductuals més adient a cada situació personal.
Trackback from your site.