icones-xxss-20 icones-xxss-21 icones-xxss-22

Fases i consells durant el “procés de dol”

Davant la difícil situació de perdre una persona estimada o propera, es crea un fort sentiment de desolació que va augmentant al mateix temps que busquem més i més respostes del perquè de la seva mort.
Tot i que és evident que un fet així sempre causarà aquest fort sentiment dolorós, sempre es pot treballar per aconseguir que els sentiments no siguin tan extrems, i per tant, que puguem encaixar-ho a la nostra vida quotidiana.


Per a treballar aquesta situació, tota persona ha de passar pel “procés de dol”, és a dir, per un seguit de fases que permeten que la persona s’adapti, de la millor forma possible, a les noves circumstàncies amb les quals es troba. I només es considerarà que el “procés de dol” estarà superat del tot quan aquesta persona entengui la “mort” com una cosa natural i quan el record no li causi un dolor exagerat.
Diversos estudis coincideixen en què hi ha quatre etapes principals durant el “procés de dol”:

  1. Fase d’impacte o shock.
  2. Ràbia i culpa
  3. Desorganització i desesperació
  4. Reestructuració, reorganització i acceptació

Deixant de banda les esmentades etapes, la persona afectada pot ajudar a què el procés no sigui tan durador intentant evitar tot el que siguin preguntes sense sentit com per exemple “per què a mi?” o bé “què faré sense ell/ella?”. D’altra banda, aquesta persona també pot anar treballant en el “procés de dol” exterioritzant les emocions relacionades amb la pèrdua. També és de gran ajuda tenir paciència i no voler reprendre la vida ràpidament després de la pèrdua, sinó incorporar-se i adaptar-se a l’entorn sense la persona que ens falta amb precaució i lentament.

Centre Neurona és un centre especialitzat en psicologia i neuropsicologia on podràs trobar l’ajuda necessària a l’hora d’atendre aquest fort i dolorós sentiment anomenat “dol”.

Tags: , , , , , , ,

Trackback from your site.

Centre Neurona