icones-xxss-20 icones-xxss-21 icones-xxss-22

Parlem de depressió

Immersos a una societat on es sobrevalora la competitivitat i s’avalua a les persones segons el seu rendiment, ja de ben petits se’ns compara i se’ns classifica en els millors i els pitjors.

Se’ns fa creure que el futur no és per tots, que és només pels triomfadors i se’ns pressiona per assolir objectius que sovint estan fora del nostre abast.

Aquestes exigències i l’abús de les nostres capacitats provoquen estrès en el nostre dia a dia i, sense adonar-nos, perdem energia, ens sentim cansats, ens costa concentrar-nos, tenim mal de cap, necessitem plorar, volem estar sols…, i acabem vivint en un constant sentiment de tristesa. Tots som susceptibles a experimentar aquest estat d’ànim, natural i humà, i no necessitem un fet concret per sentir-nos així. No obstant això, quan aquest estat d’ànim és persistent, s’interposa a la nostra vida diària i ens incapacita gaudir de les activitats quotidianes, és quan parlem de depressió.

A l’última dècada el número de persones amb depressió i/o ansietat ha augmentat un 50%. I encara ara, ens costa parlar d’aquest trastorn mental perquè caiem en l’error de pensar que és un signe de debilitat. I és que, la depressió pot afectar a persones de totes les edats, fins i tot, nens i adolescents. No hi ha un motiu universal que provoqui aquest trastorn i es pot produir de manera natural o a través d’un fet concret, com la pèrdua d’algú estimat. Tanmateix, la depressió es pot prevenir i tractar, i amb l’ajuda d’un professional es pot superar.

 

CREUS QUE PATEIXES DEPRESSIÓ?
  • Parla dels teus sentiments amb algú de confiança, et sentiràs millor.
  • Demana ajuda a un professional per detectar-ne el grau d’intensitat i marcar unes pautes de tractament.
  • Obliga’t a realitzar les activitats que tant t’agradaven.
  • Mantén el contacte amb els familiars i els teus amics.
  • I, sobretot, accepta que pots tenir depressió.
 COM AJUDAR A UNA PERSONA AMB DEPRESSIÓ?
  • Digue-li que vols ajudar-la. Escolta-la sense jutjar-la.
  • Informa’t sobre què és la depressió.
  • Aníma-la a demanar ajuda a un professional i acompanya-la a un centre psicològic.
  • Ajuda-la amb les tasques quotidianes i a seguir pautes regulars d’alimentació i descans.
  • Passa temps amb ella.
  • Sigues comprensiu i cuida’t tu també.

Enguany, l’OMS (Organització Mundial de la Salut) dedica el dia mundial de la salut, que se celebra el 7 d’abril, a la depressió, amb l’objectiu que les persones amb depressió no tinguin por de demanar i obtenir ajuda.

A Centre Neurona tenim una àmplia experiència en el camp dels trastorns psicològics, entre ells, la depressió. Si creus que estàs patint un baix estat d’ànim o que alguna persona del teu entorn podria experimentar depressió, et recomanem que t’orientis per l’ajut professional del nostre servei de psicologia clínica, on podràs trobar l’ajuda necessària a l’hora de superar la depressió.

 

 

 

 

 

 

Centre Neurona