icones-xxss-20 icones-xxss-21 icones-xxss-22

Repercusions cognitives i emocionals d’ un Traumatisme Craeno encefàlic

T’has sentit malament després d’haver patit un cop fort? T’has fet un cop al cap i no et trobes bé? Et sens confús, marejat, veus malament i no saps per què?  T’adones que no recordes el que t’han dit ? Et costa concentrar-te? El caràcter t’ha canviat ?

El cervell és el múscul més delicat del nostre cos i pot veure’s afectat per un petit cop, i és molt important saber identificar els seus símptomes i actuar ràpidament en cas de sospita. Avui al nostre blog et parlem sobre els traumatismes crani-encefàlics (també coneguts com TCE), els seus símptomes i les seves conseqüències psicològiques.

Quan alguna persona pateix una lesió física que ocasiona un dany en el cervell, el més comú és que mostri alteracions neurològiques o altres evidències de patologia cerebral. Els traumatismes crani-encefàlics són totes les possibles alteracions neurològiques causades per un dany físic al cervell. Aquest dany físic desemboca en un deteriorament, progressiu o immediat, de les funcions del cervell. D’entre les causes més comuns s’hi troben els accidents de trànsit, les caigudes, les lesions esportives i els atropellaments.

Els seus efectes poden aparèixer dies més tard d’haver patit la lesió física, és per això que cal estar atents a com respon el nostre cos. Els símptomes més comuns són confusió, fatiga, vertigen, nàusees, insomni i visió borrosa, entre d’altres.

Les conseqüències a nivell psicològic i conductuals variaran segons la persona, la zona cerebral danyada i la gravetat de la lesió. No obstant, hi ha alguns efectes que són bastant comuns entre els pacients:

  • Canvis de personalitat: és molt comú que el pacient presenti alteracions en la seva personalitat. Normalment aquest canvi consisteix en una exageració de la personalitat que tenia el pacient abans d’haver patit la lesió. Per altra banda també es poden experimentar canvis més dràstics i menys previsibles, que dependran de la persona i la lesió que hagi patit. És molt important que les persones més properes mostrin comprensió i segueixin les indicacions que el neuropsicòleg proporciona, per tal de millorar el caràcter i evitar episodis agressius o de desinhibició o fins i tot evitar la frustració.
  • Problemes de memòria: el pacient pot mostrar problemes amb la seva memòria, tant a curt com a llarg termini. Normalment sol mostrar problemes a l’hora d’aprendre coses noves, mentre que els coneixements previs es conserven bé. Per intentar pal·liar aquest fet, és convenient que el pacient s’estimuli mentalment i entreni la seva capacitat d’atenció i concentració i es faci un treball amb estratègies específiques per a la memòria.
  • Falta d’emoció: pot ser que el pacient vegi reduïdes o alterades les seves respostes emocionals. Aquesta conseqüència és més freqüent en els moments més immediats a la lesió. En aquests casos, cal suport psicològic per ajudar a comprendre i dirigir correctament les emocions.
  • Conductes agressives: a vegades un TCE fa que el pacient experimenti conductes agressives. És molt important que l’entorn de la persona afectada per TCE, rebi assessorament en com gestionar aquests moments per tal d’atenuar els episodis violents.
  • Poca capacitat de concentració: és molt comú la falta de concentració després d’haver patit un TCE. Per això és important que el pacient disminueixi les possibles distraccions quan estigui realitzant alguna tasca que impliqui molta concentració i faci un treball de rehabilitació cognitiva

Per totes aquestes causes, és possible que el pacient es senti trist, malhumorat, dispers i confós. El més recomanable és que si aquests efectes persisteixen s’acudeixi al servei d’un especialista per ajudar en la seva recuperació.

A Centre Neurona disposem d’una àmplia experiència professional en la rehabilitació cognitiva, neuropsicològica i emocional  dels  traumatismes cranioencefàlics. És per això que si has patit un TCE i vols recuperar-te dels seus efectes psicològics i neuropsicològics, fes-nos una visita. Et farem un estudi detallat de la afectació i et proporcionarem el tractament que millor s’adapti al teu cas.

 

Trackback from your site.

Centre Neurona