icones-xxss-20 icones-xxss-21 icones-xxss-22

La dislèxia

Saps d’algun nen o nena que li costi molt llegir, reconèixer correctament les paraules, llegeix molt lentament  i de manera insegura? o té dificultats per comprendre el que ha llegit? Té una escriptura desorganitzada, amb molts errors ortogràfics ? o confon conceptes bàsics, com dreta i esquerra, davant i darrera i es distreu amb facilitat?Si la resposta és que sí, és possible que aquest nen tingui dislèxia. Avui t’expliquem què és i com afecta la dislèxia en els nens!

La dislèxia és un trastorn específic de l’aprenentatge, amb dificultat amb la lectura, acompanyada a dificultats en la escriptura i/o ortografia i en el càlcul. La dislèxia no és degut a factors de intel·ligència ni a deficiències sensorials importants, l’origen exacte dels trastorns lectors segueix essent objecte de controvèrsia, tot i haver-hi clars indicis de causes neurobiològiques amb una clara influència del factor hereditari

La dislèxia es manifesta en l’aprenentatge de la lecto-escriptura presentant dificultats en el procés lector, com també en la escriptura i la ortografia, i en general, tot el que tingui a veure amb la descodificació dels símbols que nosaltres mateixos hem creat per la nostra comunicació (les lletres i els números)

Hi ha diferents tipus de dislèxia, però la majoria dels casos presenten unes característiques i efectes comuns. D’aquesta manera, cal tenir present que cada cas és diferent i cal analitzar i identificar el grau de dislèxia per aplicar les tècniques més adients per cada situació.

La dislèxia s’evidencia quan el nen o nena no llegeix de forma global o completa, sinó que llegeix síl·laba per síl·laba, substitueix lletres o omet parts de les paraules. Aquests efectes fan que el nen tingui una comunicació lenta i dificultosa, fent que es senti insegur del que diu i incòmode a situacions on ha de llegir en veu alta. Els afectats també tenen problemes a l’hora d’escriure, com per exemple canviar lletres o no completar les paraules.

La dislèxia en nens presenta un handicap molt important, i és que aquest trastorn fa que el procés acadèmic del nen o nena sigui molt més complicat. Actualment l’educació es realitza bàsicament a través de l’escriptura, i per a un nen amb dislèxia el procés acadèmic li suposarà un repte major. Aquest infant haurà de dedicar un esforç superior a l’hora de realitzar les tasques diàries a classe, i això possiblement provoqui pessimisme, fatiga o rebuig i dugui a baixa autoestima  i inhibició, en el fracàs dels seus resultats.

S’acostuma a pensar que el nen té desinterès pels estudis, que no s’esforça i que no dedica el temps suficient als estudis. D’aquesta forma, el nen o nena donarà el màxim de sí mateix sense obtenir els resultats esperats, i la família, els professors i l’entorn del nen possiblement el pressionarà.

Per això és molt important posar-se en mans d’un especialista per tractar la dislèxia a través de tècniques i consells donades per un psicopedagog. En cas de no fer-ho, és probable que no es reflecteixi tot el potencial del nen o nena en els estudis i podria caure en el fracàs escolar.

A Centre Neurona duem a terme una avaluació complerta, que comprèn entre altres els aspectes específics dels processos lectors, per tal de determinar la metodologia més adequada per intervenir i ajudar en cada cas, d’acord a la manera que té el nen de percebre els símbols i millorar,de manera natural, en el procés d’aprenentatge de la lecto-escriptura.

 

Trackback from your site.

Centre Neurona