icones-xxss-20 icones-xxss-21 icones-xxss-22

El dolor emocional

Molts de nosaltres, en algun moment de la vida, hem experimentat el dolor emocional; un dolor que afecta els nostres sentiments, les nostres emocions i la nostra ment i que sovint, no sabem com desprendre’ns d’ell.

El trencament d’una relació sentimental, la infidelitat, la pèrdua d’un ésser estimat, l’acomiadament a la feina…, són fets que arriben d’un dia per un altre a la nostra vida i ens agafen desprevinguts.

Tot i que tenim dret a estar tristos, és important no acomodar-nos en el dolor, mirar endavant i superar-lo, perquè a poc a poc, puguem transformar el patiment en un aprenentatge.

El dolor emocional és una ferida interna que, sigui quin sigui el motiu, s’origina per no saber gestionar el canvi de vida en el que ens trobem i per no disposar dels recursos necessaris per afrontar la nova situació.

Si el dolor s’apodera de nosaltres i no el gestionem correctament, el nostre organisme i la nostra ment queden tan afectats que es poden esdevenir malalties psíquiques i/o físiques.

I és que existeixen nombroses investigacions que avalen el poder de les emocions sobre el cos humà; el dolor emocional es pot manifestar amb migranya, mal d’esquena, mal de panxa, nàusees, insomni, ansietat, depressió… I de ben segur que has sentit a dir “tinc un nus a l’estómac”, “el cor em batega a mil per hora”…

A vegades, i mitjançant la negació i els mecanismes de defensa que desenvolupem en aquests moments, tendim a autoenganyar-nos que res greu està passant i intentem fugir de la situació.

Com ens comportem quan experimentem un dolor emocional?
 • Ens allunyem del motiu que ens genera dolor
 • Evitem recordar el pensament que ens aporta dolor
 • Projectem el nostre dolor a una persona propera per sentir que aquest dolor no és nostre sinó de l’altra
 • Ignorem el dolor com si no existís
 • Ens refugiem als records de la infància
 • Ens aïllem de les persones que ens envolten
 • Substituïm els pensaments dolorosos per uns altres per evitar pensar en el dolor
 • De vegades, culpem a persones externes del dolor que patim
 • Analitzem la situació buscant la causa
 • Pensem constantment amb el que ha passat i intentem reconstruir els fets
¿Quin és el millor mètode per superar el dolor emocional?
 1. Reconèixer el que ens està passant i el dolor que sentim. El dolor emocional forma part de la vida i és necessari sentir-lo per avançar.
 1. Donar-se amor un mateix. El treball de l’autoestima ens prepara per afrontar els problemes i per entendre que no som perfectes.
 1. Ser honest, amb nosaltres i amb els altres. El patiment emocional afecta el benestar i el comportament envers els altres. Cal reconèixer el dolor i compartir els sentiments amb la gent que ens envolta.
 1. Reconèixer als verdaders amics i conservar-los. Les situacions doloroses ens mostren a les persones que tenim al costat.
 1. Donar-se temps per entendre el motiu del dolor. Conèixer la causa d’aquest patiment. Si té solució, fer el possible per remediar-lo.
 1. Si no es pot fer res, acceptar el dolor per superar la situació.
 1. Reprendre el control de les nostres vides. Empoderar-se davant el dia a dia i deixar de banda els pensaments negatius.

Quan el dolor emocional no disminueix tot i el temps i l’esforç personal dedicat, significa que ens costa superar-ho per nosaltres mateixos. És llavors quan es necessita l’ajuda d’un professional. A Centre Neurona et guiem i et proporcionem les eines necessàries per superar la situació que et causa aquest gran dolor i patiment emocional.

Ningú és immune al dolor emocional. Demana’ns ajuda.

 

 

 

 

 

Centre Neurona