icones-xxss-20 icones-xxss-21 icones-xxss-22

L’epilepsia

Avui us parlem d’un dels trastorns neurològics reconeguts més antics del món: l’epilèpsia. Aquest trastorn, que afecta aproximadament a 50 milions de persones al món, pot veure’s present a gent de totes les edats. Vols saber-ne més? Doncs segueix llegint tot el que volem explicar-te sobre l’epilèpsia!

L’epilèpsia és un trastorn neurològic que es caracteritza per episodis de moviments involuntaris que poden afectar a diferents parts del cos, o al cos sencer. Aquest trastorn és causat per una descàrrega elèctrica excessiva d’impulsos nerviosos d’alguns grups de cèl·lules cerebrals localitzats a diferents parts del cervell.

Normalment aquests episodis causen una pèrdua de consciència i altres conseqüències derivades. La diagnosi d’aquest trastorn es produeix quan una persona pateix com a mínim dos atacs epilèptics de forma espontània. Per tant, una sola convulsió al llarg de la vida d’una persona no significa que tingui epilèpsia.

Una persona pot patir epilèpsia a través de diferents vies, com ara un trastorn de salut o una malaltia que afecti al sistema cognitiu. Hi ha altres causes molt comuns, com ara una lesió cerebral traumàtica, infeccions, demència o tumors cerebrals, entre d’altres.

Els episodis poden ser molt diferents en cada cas, ja que les característiques d’un episodi depenen de l’àrea on s’origina l’epilèpsia i la seva propagació cerebral, fent que un mateix pacient pugui experimentar episodis amb diferents intensitats i símptomes.

Ara ja sabem què és aquest trastorn i quins són els seus orígens, i ara toca parlar dels seus símptomes.

Les crisis epilèptiques són el símptoma més clar de que una persona pateix aquest trastorn neurològic, i hi ha diversos símptomes que són comuns a aquestes crisis. El símptoma més freqüent i característic són les convulsions, tremolors i contraccions musculars. El pacient pateix convulsions intenses per tot el cos, acompanyades de contraccions musculars. Aquest estat provoca que l’afectat no pugui respirar correctament, de forma que cal assistència mèdica ràpidament. Sovint aquestes convulsions provoquen pèrdues de coneixement o esgotament.

Aquests símptomes no només afecten al pacient durant l’episodi, sinó que també afecten en molts moments de la vida de la persona. Qui pateix epilèpsia és més propens a tenir problemes físics, derivats majoritàriament per les convulsions dels atacs, i problemes psicològics i socials, com ara depressió, ansietat, aïllament social, dificultats d’aprenentatge i baixa autoestima.

La presència d’alteracions cognitives, conductuals i emocionals són la regla més que la excepció en pacients amb epilèpsia. Aquestes alteracions afecten a nivell psico-social i rendiment acadèmic-laboral de la persona. Així dons, és adequat que una persona amb epilèpsia acudeixi regularment a un centre especialitzat en neuropsicologia per treballar les causes i els efectes de l’epilèpsia.

Hi ha molts medicaments que ajuden a combatre aquest trastorn, però el suport neuropsicològic serà clau per a que el pacient mostri millores psicològiques, cognitives i socials, associats a una millor qualitat de vida.

Amb l’ajuda d’un especialista, el pacient rebrà diferents eines i tècniques per saber detectar i tractar un atac epilèptic, a més de suport psicològic pels moments posteriors a una crisi epilèptica. D’aquesta manera incidim en reduir la contundència dels efectes psicològics i socials.

A Centre Neurona, com a centre especialitzat en psicologia i neuropsicologia, t’oferim tot tipus de serveis relacionats amb aquest trastorn. Des del seu diagnosi fins al seu tractament, proporcionem tot tipus d’eines i tècniques per combatre aquesta malaltia. Posa’t en contacte amb nosaltres i farem un estudi del teu cas sense compromís.

 

Tags: , , , , , ,

Trackback from your site.

Centre Neurona