icones-xxss-20 icones-xxss-21 icones-xxss-22

Habilitats viso-perceptives i agnòsia visual

T’imagines que, de cop i volta, et costa reconèixer els objectes que tens al teu voltant? Com seria si de sobte poguessis veure un objecte però fossis incapaç d’interpretar què és? Doncs, si fos així, seria molt probable que la teva habilitat viso-perceptiva estigués danyada i estiguessis patint agnòsia visual. No saps de què et parlem? Doncs segueix llegint i deixa que t’expliquem què són les habilitats viso-perceptives i l’agnòsia visual!

La viso-percepció és la capacitat que  ens permet ser capaços de reconèixer, identificar i discriminar els diferents estímuls exteriors que ens impacten. A més, aquesta capacitat ens permet entendre, interpretar i associar aquests estímuls amb altres elements que ja coneixíem prèviament.

No és estrany que quan es produeix un dany cerebral o algun tipus de procés neuro-degeneratiu, aquesta capacitat viso-perceptiva es vegi trastornada o danyada, deixant pas als trastorns anomenats “agnòsies”.  L’agnòsia succeeix quan una persona és incapaç de reconèixer estímuls que coneixia anteriorment, i és també incapaç d’aprendre’n de nous. Per tant, una persona que pateixi agnòsia visual pot tenir correctament la vista, ja que podrà veure els estímuls, però no aconsegueix interpretar-los o reconèixer-los.

Detectar aquest trastorn és senzill, ja que la proba per diagnosticar-lo és fer que l’afectat intenti identificar objectes, llocs i personatges que haurien de ser coneguts per a ell o ella. Cal apuntar també, que hi ha diferents graus d’agnòsia visual, fent que el grau d’afectació pugui ser de lleu fins a greu, i diferents tipologies, l’aperceptiva o l’associativa.

En la majoria de casos, aquest tipus de trastorn té una alta incidència en l’estat psicològic de la persona afectada, ja que la seva capacitat de reconèixer el que té al voltant es veu molt alterada. Hi ha diversos efectes psicològics derivats d’aquest trastorn, entre els més comuns s’hi troben la reducció d’habilitats socials, baixa d’autoestima, ansietat, depressió i dèficits emocionals i psicosocials en general.

Agnosia visualMalauradament, actualment no existeix una cura per aquest trastorn. La millor forma de millorar el seu estat, i sobretot millorar la qualitat de vida del pacient, és a través de rehabilitació cognitiva. A través d’una metodologia adaptada a cada cas, s’apliquen diferents activitats i exercicis per enfortir de nou la capacitat d’identificar objectes de l’afectat. A més, en aquests processos de rehabilitació cognitiva es faciliten tot tipus de consells i tècniques per tal de que el pacient pugui millorar el seu estat dia rere dia.


Si tens a prop teu alguna persona amb aquest tipus de trastorn, t’animem a que contactis amb nosaltres. Des de Centre Neurona t’oferim tot tipus de serveis relacionats amb la neuropsicologia que poden ser de gran ajuda davant d’aquest tipus de trastorns cognitius.

 

Tags: , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Centre Neurona