icones-xxss-20 icones-xxss-21 icones-xxss-22

L’ictus

Un de cada sis espanyols patirà, algun cop a la seva vida, un ictus. Aquest, que es presenta de forma sobtada, afecta a una gran quantitat de persones cada any. Avui et parlem sobre com es forma aquesta malaltia, quins són els seus símptomes i les seves conseqüències.

Aquesta malaltia es denomina amb una àmplia varietat de noms, entre les quals estan ictus, vessament cerebral, feridura, embòlia cerebral, apoplexia, entre d’altres. Aquesta s’origina majoritàriament de forma sobtada per una alteració de la circulació sanguínia al cervell, que dificulta el seu correcte funcionament i que pot provocar diversos danys, de diferents intensitats, que dependran de cada cas. Per tant, els danys de l’ictus són deguts a una falta de subministrament de sang a alguna part del cervell, són els que anomenem ictus isquèmics, mentre que en els ictus hemorràgics, son degut a un trencament de la xarxa arterial amb la conseqüent hemorràgia cerebral. Aquests tipus de dany cerebral sobrevingut com son els ictus, poden presentar-se a qualsevol etapa de la vida, però el grup d’edat amb més possibilitats de patir-la és el sector de la tercera edat.

En la majoria de casos, els seus símptomes es fan evidents d’una forma ràpida i sobtada, causant danys cerebrals en pocs minuts. Hi ha altres casos on els símptomes poden anar fent-se més presents amb el pas de les hores. En funció de l’àrea del cervell que estigui essent afectada, la simptomatologia variarà. Alguns dels símptomes més freqüents són debilitat en certes parts del cos, confusió mental, dificultats per parlar, incapacitat de caminar, mareig, pèrdua d’equilibri, falta de visió o mal de cap.

Pel que fa les causes, cada cas presenta diferents característiques, que dependran en major mesura de l’estat de salut de la persona. Normalment és causat per l’estil de vida i els hàbits d’aquesta persona. Per tant, les persones que tenen uns hàbits poc saludables, com ara una mala alimentació i una vida sedentària, un consum de tabac, alcohol elevats, tenen més possibilitats de patir un ictus al llarg de la seva vida. També influeix la genètica, ja que hi ha persones que genèticament són més propenses a patir aquesta malaltia, tenir la tensió arterial alta, malalties cardíaques, colesterol entre altres, son tots ells factors de risc a patir un ictus

Així doncs, no hi ha una solució única per evitar l’ictus, però sí podem realitzar petits canvis al nostre dia a dia que podrien reduir el risc de patir un ictus, com per exemple portar una dieta equilibrada, tenir cura del nostre sistema cardiovascular i mantenir el nostre cos actiu.

El major problema d’aquesta malaltia resideix en que provoca danys cerebrals, sovint irreversibles, que poden dificultar la vida de l’afectat en el futur. Els podem dividir en tres principals problemes:

  • Problemes físics: a causa dels danys cerebrals provocats, poden presentar-se discapacitats que afecten a la capacitat física de la persona. Aquests solen ser pèrdua de força en alguna part del cos, paràlisi, falta de coordinació i dificultats per caminar. Per això, quan una persona pateix aquesta malaltia és molt probable que necessiti un programa de rehabilitació adaptat al seu cas.
  • Problemes cognitius: en molts casos, després de l’ictus la persona presenta deteriorament d’alguns processos cognitius, com ara falta de memòria, dificultats d’atenció, poc sentit de l’orientació, dificultats visuoperceptives i dificultat per planificar i organitzar tasques rutinàries, entre molts altres, que condicionen la seva vida diària i, en molts casos, la seva autonomia.
  • Problemes psicològics: es molt freqüent que després d’haver patit un ictus la persona en qüestió presenti alteracions en el seu estat anímic i psicològic. Els més comuns són depressió, ansietat, canvis bruscos d’ànim i irritabilitat, desinhibició i en alguns casos, falta de motivació, indiferència, etc.

Malauradament, l’ictus és una malaltia que afecta a un número molt elevat de  la població i les seves conseqüències poden ser molt negatives per l’activitat diària de l’afectat. Per això, a Centre Neurona animem a totes aquelles persones que hagin patit un ictus a posar-se en mans dels nostres especialistes per aconseguir superar tots els problemes que comporta aquesta malaltia: els problemes físics amb rehabilitació, els aspectes cognitius amb neuropsicologia i les repercussions psicològiques i anímiques amb suport psicològic.

 

Trackback from your site.

Centre Neurona