icones-xxss-20 icones-xxss-21 icones-xxss-22

Aprendre a optimitzar el temps durant les vacances d’estiu

Avui dia vivim dins una societat obsessionada amb la puntualitat, en la que tot el que fem gira al voltant del rellotge. Els últims anys el concepte de temps ha patit un canvi important amb l’evolució de les tecnologies de la informació que han generat una sensació d’acceleració i on no arribem a fer tot el que desitgem.

Constantment sentim a dir “no tinc temps!” , ja sigui en la gestió del temps laboral o en la vida personal.

El temps és un recurs limitat i imprescindible per a realitzar qualsevol tipus d’activitat. Com que no podem disposar-ne de més, administrar-lo de forma eficaç és essencial per optimitzar el nostre rendiment i aconseguir millors resultats. Conseqüentment, i gràcies a l’assoliment dels nostres objectius personals, la bona gestió del temps ens aporta seguretat, autonomia, llibertat…, i una major felicitat.

L’inici del mes de juny és sinònim a un mes de canvis en la gestió i organització del temps. S’apropa el final de curs i, tant pares i mares com fills i filles, es plantegen el COM planificar els mesos d’estiu.

Sense adonar-nos-en durant aquest periode de vacances tendim a omplir el dia a dia dels nostres fills fent-los realitzar moltes activitats diferents. Com a pares aconseguim mantenir-los distrets, fora de casa, pensant que és el millor per a ells, però, t’has preguntat mai com afronten els infants i, sobretot els adolescents, les vacances d’estiu?

Durant el curs escolar tots els nens i nenes tenen uns horaris marcats; la rutina els aporta una estructura clara en el seu dia a dia i saber què han de fer a cada moment els ajuda a estar més còmodes i feliços.

Ara bé, cal que els nens i nenes segueixin disposant d’una rutina durant les vacances d’estiu? –Si– I, aquesta rutina ha de ser la mateixa que la de la resta de l’any? –No necessàriament–

Com establir una rutina diferent de l’habitual?
  1. Marcar un horari per mantenir uns hàbits regulars: Aquest horari pot ser diferent del que s’aplica durant l’any; com a pares podem ser més flexibles i pactar-lo a l’inici de les vacances d’estiu, però és bàsic complir-lo. És important i necessari pel rendiment dels nostres fills marcar unes pautes (despertar-se, anar a dormir, àpats…).
  1. Establir uns encàrrecs i obligacions per treballar la responsabilitat i l’autonomia: Fer partíceps als fills de certes tasques de la llar (fer el llit, anar a comprar el pa, parar la taula, ajudar a preparar els àpats, regar les flors…).
  1. Crear una graella d’activitats d’oci per evitar l’avorriment o el no saber què fer.
  1. Marcar una graella d’activitats d’aprenentatge per mantenir els coneixements apresos durant el curs escolar: Reservar moments del dia per llegir, escriure, repassar les matèries que han suposat més dificultat durant el curs…
  1. Enfortir els vincles familiars: Generar espais de temps per parlar, abraçar, acompanyar, supervisar, ensenyar, ajudar…

Planificar correctament el temps durant les vacances d’estiu contribueix a gaudir d’una vida en família més plena. Nosaltres, els adults, sentim el control de la situació i ells, els infants, senten la comoditat i la proximitat de la família. Per a gestionar el temps correctament, l’hem de saber valorar i, també, hem de saber identificar els principals factors que ens dificulten fer-ho bé. Aquest estiu, des de Centre Neurona, fomentem la consulta i el treball amb els nens i nenes i, a través de dinàmiques pedagògiques divertides, dirigides tant per a petits com per a grans, aprenem a gestionar i optimitzar el temps i els recursos.

 

 

 

 

 

Centre Neurona