icones-xxss-20 icones-xxss-21 icones-xxss-22

Com ens afecten els videojocs?

Els videojocs estan en tendència, i ho veiem cada cop més al nostre dia a dia. Des del telèfon mòbil, l’ordinador o consoles, cada cop és més comú veure com s’introdueixen els videojocs a tot tipus de plataformes i suports i cada any el mercat acull a centenars de nous videojocs amb característiques i temàtiques diferents.

No obstant, t’has parat a pensar mai quins efectes tenen els videojocs al nostre cervell? Poden modificar el nostre sistema cognitiu com l’atenció, la percepció, la memòria, la impulsivitat, entre altres? Són dolents pel nostre funcionament neuronal? Si vols donar resposta a aquestes preguntes, segueix llegint!

El tema dels videojocs ha provocat molta controvèrsia als últims anys, ja que s’han realitzat centenars d’estudis amb resultats tant positius com negatius. Hi ha grans detractors i grans defensors, però com tot, si es fan servir amb moderació i responsabilitat aquest tipus d’entreteniment pot repercutir positivament en els nostres processos cerebrals.

Un gran punt fort dels videojocs és que poden fer-se servir com a suport a diferents mitjans de rehabilitació cognitiva a certs trastorns cognitius i conductuals o quan existeix dany cerebral. En el sector de la neuropsicologia existeixen algunes aplicacions especialitzades en forma de videojoc que poden ajudar a les persones afectades a estimular i potenciar les seves funcions cognitives, conductuals i emocionals per facilitar aquest procés de rehabilitació. Aquests videojocs especialitzats ajuden a detectar les fortaleses i limitacions cerebrals i són unes potents eines per millorar l’estat cognitiu del pacient.

Així doncs, quines repercussions tenen els videojocs sobre les nostres activitats cerebrals? Emprats de forma responsable, aquests són els seus majors beneficis:

  • Millora de l’atenció visual: un estudi realitzat per la Universitat de Rochester va determinar que alguns videojocs, especialment els d’acció, poden ajudar a millorar l’atenció visual. Es va demostrar que les persones que hi jugaven sovint tenien una major capacitat cerebral per processar la informació visual més important i ignorar la que no és rellevant.
  • Millora del rendiment cognitiu: els videojocs especialitzats no només tenen la funció d’entretenir, sinó que hi ha també una àmplia varietat d’ells dissenyats especialment per estimular el rendiment cognitiu, dirigits especialment per a persones que han patit un dany cerebral, com és el cas d’un Ictus, un TCE, Epilèpsia, Esclerosi Múltiple, Demències, etc. Aquests tipus de videojocs poden millorar la memòria i l’atenció així com altres funcions cognitives del jugador, ja que la seva dinàmica està pensada per estimular el rendiment cognitiu.
  • Increment del volum cerebral: un estudi dut a terme per l’Institut Max Plank va demostrar que alguns videojocs poden fer que augmenti la matèria gris del cervell, fent que millori la funció cognitiva d’algunes regions cerebrals responsables de funcions tan bàsiques i necessàries com l’emmagatzematge de records i control dels impulsos.

Cal dir que l’entrenament dinàmic i amè que ofereixen els videojocs dins els programes de rehabilitació i estimulació cognitiva cal aplicar-los en base a cada cas, segons la complexitat del trastorn a treballar i amb uns objectius en funció de les necessitats dels usuaris.

Per tant, apostar pels videojocs especialitzats com a eina terapèutica pot ser una opció molt vàlida i efectiva en casos de problemes o patologies cerebrals. A Centre Neurona t’oferim un ampli ventall de solucions, tècniques i eines per agilitzar tot tipus de processos de rehabilitació cognitiva, amb entrenaments personalitzats i enormement variats, segons les necessitats del cas. Si vols més informació, posa’t en contacte amb nosaltres i estudiarem el teu cas al detall.

 

Tags: , , , , , , ,

Trackback from your site.

Centre Neurona