icones-xxss-20 icones-xxss-21 icones-xxss-22

Creus que tens depressió?

La tristesa és un sentiment o estat d’ànim totalment natural i bastant recurrent a les nostres vides. A vegades degut a un fet concret i a vegades sorgeix per motius que un no sap explicar. Però, t’imagines viure en un constant sentiment de tristesa, que no et permetés dormir, o no trobessis l’esma per llevar-te a cap hora? 

Que alterés les ganes per menjar i fins i tot dificultes la concentració i/o l’assistència a l’estudi o al treball ? Que sols volguessis estar a casa sense que ningú et dies res?  Avui us volem parlar d’un dels trastorns psicològics que més afecta a la societat: la depressió. Descobreix amb nosaltres què és, quins són els seus símptomes i com superar-la.

La depressió és un estat d’ànim on la tristesa, la melancolia i la infelicitat són els sentiments que tenen més força al llarg d’un petit període de temps. És un sentiment totalment natural i humà, i tots som susceptibles a experimentar-lo alguna vegada al llarg de la nostra vida. No obstant, quan aquests sentiments es perllonguen amb el temps i dificulten la vida diària de la persona, llavors parlem de la depressió clínica, considerada en molts casos una malaltia en majúscules, que interfereix en la vida diària de la persona, incapacitant-la de realitzar la seva vida de forma normal. És un trastorn que pot patir qualsevol persona a tot tipus d’edats, i pot produir-se de forma natural o a través d’un fet concret que hagi marcat molt la vida de l’afectat.

Al igual que molts trastorns psicològics, cada persona pot experimentar símptomes diferents, fent que cada cas sigui molt diferent. No obstant, hi ha alguns d’ells que es repeteixen a la majoria de casos: sentiment de tristesa constant, ansietat, pessimisme, disminució de les habilitats comunicatives, ganes de plorar, pèrdua d’interès en activitats lúdiques, pèrdua del desig sexual, falta d’energia, incapacitat de concentrar-se, insomni o increment de hores de son, dolor de cap o problemes gastrointestinals, entre molts d’altres.

Les causes que produeixen la depressió poden ser molt variades, ja que depèn en gran mesura de la persona que la pateix. Per tant, no hi ha un motiu universal que provoqui aquest trastorn i sol produir-se o bé per un fet concret, o bé per factors psicològics i genètics de la persona.

Sabent que hi ha tants símptomes que poden acompanyar la depressió, no és estrany que hi hagi diferents tipologies d’aquest trastorn. T’expliquem els més comuns:

  • Depressió greu: És una de les depressions més comunes. Aquesta incapacita a l’afectat de dur a terme les activitats més rutinàries i necessàries pel seu benestar, com poden ser dormir, menjar, pensar amb claredat, relacionar-se amb els demés, etc. Això fa que la persona en qüestió no pugui treballar, estudiar o dur a terme la seva rutina diària d’una forma correcta. Sol estar present al llarg del temps .
  • Distímia: Aquest tipus de depressió es caracteritza per mostrar símptomes de menys intensitat però en un període de temps molt més extens (dos anys o més), que no impedeix totalment que l’afectat desenvolupi la seva vida quotidiana, però si produeix un sentiment de malestar.

També és comú que es produeixi depressió per esdeveniments o fets molt concrets que es converteixen en el desencadenant del trastorn, com per exemple el part, la pèrdua d’algú estimat, per acomiadament d’una feina, un atur perllongat, per canvis d’estació, entre altres causes.

Per sort, aquest trastorn ha estat objecte de moltes investigacions i hi ha nombroses vies per ajudar a la persona que ho pateix a superar-ho. Sigui quin sigui el grau d’intensitat de la depressió, el més encertat és acudir a un centre psicològic, on la persona deprimida serà valorada per un equip professional i rebrà el suport psicològic més adequat a les seves circumstàncies.

A Centre Neurona tenim una àmplia experiència en el camp dels trastorns psicològics, entre ells la depressió. Si creus que pots estar patint depressió, o creus que alguna persona propera podria estar experimentant-la, et recomanem que t’orientis per l’ajut professional de psicòlegs, el més aviat possible. Així, les garanties de superar la depressió augmentaran significativament i el benestar del pacient es veurà millorat.

 

Tags: , , , , , , ,

Trackback from your site.

Centre Neurona