icones-xxss-20 icones-xxss-21 icones-xxss-22

Com controlar la ira i l’agressivitat

Qui no ha perdut els nervis en alguna ocasió? Qui no ha experimentat alguna vegada una sensació incontrolable d’ira? Sentir ira en determinats moments de la nostra vida és d’allò més normal. Però quan aquesta situació es repeteix de forma rutinària hi ha alguna cosa que no va bé. Avui us parlem sobre com controlar la ira! 

Primerament, què és la ira? Doncs és una de les moltes emocions que pot experimentar l’ésser humà i va acompanyada d’uns símptomes molt característics, com són l’accelerament del ritme cardíac i pressió sanguínia, i augment dels nivells d’adrenalina i noradrenalina a la sang. A causa d’aquests símptomes podem actuar d’una forma agressiva (verbal o físicament), i és normal que ens posem vermells, suem, respirem més ràpidament i tensem els músculs, tot això acompanyat d’un clar impuls agressiu. En els moments on experimentem aquesta emoció el més comú és que la nostra capacitat de raonament es vegi disminuïda, ja que ens tornem molt més instintius. 

Aquest estat emocional pot causar-se per múltiples raons, però quasi totes elles tenen un element comú: percebre la situació com una amenaça. D’aquesta forma, el cervell envia aquests impulsos per tal de preparar-nos davant d’una possible situació on hàgim de fer un esforç extra.

Com hem dit anteriorment, tots hem experimentat aquest sentiment alguna vegada i és una emoció totalment natural. No obstant, quan els episodis d’ira o agressivitat es repeteixen i interfereixen en el nostre dia a dia, és bona idea consultar amb un especialista per tal d’adquirir tècniques i consells que ens ajudin a controlar aquests impulsos. Vols saber algunes tècniques per mantenir la ira i l’agressivitat a ratlla?

  • Relaxació: Practicar exercicis de respiració per ajudar a relaxar-nos és una de les millors formes d’evitar o controlar una situació d’agressivitat. Mantenir una respiració pausada i controlada ajuda baixar el ritme cardíac, i amb aquest, reduir l’estat de ira.
  • No acumular l’agressivitat: Un error freqüent és no reaccionar davant estímuls o situacions que ens provoquen enuig. No és bo reaccionar a tots els elements que puguin provocar agressivitat, però tampoc és correcte no reaccionar davant cap estímul, ja si fem això, tard o aviat aquesta ira acumulada es manifestarà d’una forma més notable.
  • Analitzar la situació: Un tercer consell és prendre consciència de la situació. És a dir, si pensem sobre les causes i les conseqüències que pot provocar un comportament agressiu obtindrem un punt de vista una mica més objectiu i racional, que pot ajudar-nos a evitar un possible estat de ira.
  • Descansar: Dormir les hores requerides per la nostra edat és molt beneficiós en molts sentits, i també ens pot ajudar a controlar les nostres emocions. Quan ens sentim cansats és més probable que reaccionem de forma agressiva davant una situació d’estrès, i per això és molt important descansar per evitar aquestes situacions.
  • Teràpia: Si una persona experimenta habitualment irascibilitat i agressivitat, el més recomanable és acudir a teràpia psicològica amb un psicòleg o neuropsicòleg professional, ja que aquest aportarà una solució adaptada a cada persona i a cada cas.

Com a centre especialitzat en psicologia, a Centre Neurona t’oferim tot tipus de suport relacionat amb problemes emocionals i conductuals, com ara el control de la ira o l’agressivitat. Si vols posar-te en mans d’un especialista, pots contactar amb nosaltres i realitzarem un anàlisi detallat del teu cas per aplicar la solució més adaptada possible.

 

Tags: , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Centre Neurona